In the Spotlight #6 – Nathan

Community betekent mensen en verhalen. De dynamiek van diversiteit is een essentieel onderdeel. In de wekelijkse spotlight van Chabad on Campus belichten we elke week een ander persoon met een eigen verhaal en achtergrond.

Ik studeer momenteel een bachelor in communicatie aan de Reichman Universiteit in Herzliya. Door mijn grote interesse in de muzikale wereld sprak de journalistieke kant mij aan. Communicatiewetenschappen studeren is dan ook een logische stap om hogerop te komen in de industrie.

De keuze om in Israël te gaan studeren was niet altijd makkelijk. Ik ben momenteel actief in de theater- en muziekwereld en ambieer daar een carrière in. De industrie is steevast in Nederland gevestigd, maar is in Israël nog niet ontdekt. Dit kan een valkuil zijn, maar ook een grote uitdaging aangezien er veel potentie zit om te ontwikkelen.

Het is absoluut fantastisch om in Israël te studeren. Het is een unieke ervaring om op jezelf te wonen vol verantwoordelijkheden. Dit is ook de eerste keer dat ik op mezelf woon, al voelt het niet zo aangezien veel van mijn familie en mijn zus hier wonen. Ik heb ook veel Nederlandse vrienden die hier zijn komen studeren. Het mooie weer en het strand maken het erg aantrekkelijk om hier te zijn. Ik hou ook van het internationale aspect en dat je met iedereen iets gemeen hebt.

israel joods student spotlight

Inwoners in dit land zijn bijna allemaal Joods dus je krijgt een band met ze voordat je zelfs maar met ze hebt gesproken. Dit brengt gemak en gezelligheid tot leven, maar scherpt ook de verbinding en warmte aan. In Israël voelt het alsof er meer mogelijkheden zijn dan in Nederland omdat iedereen altijd actief is vol met interactie. Israël is een ideale optie, zeker voor jongeren die in een sleur zijn beland, want je zult je hier geen tijd vervelen. Het mooie van studeren hier is dat iedereen de kans krijgt om te proeven van het Israëlische leven. 

Er zijn vaak momenten dat ik denk: ‘Was ik maar in Nederland’. Gisteren moest ik bijvoorbeeld mijn visum verlengen om 07:00. Na een een uur wachten, kwam ik er achter dat mijn afspraak is verplaatst. De bureaucratie hier maakt je soms gek, ‘balagan’. In Nederland is alles geordend en gestructureerd. 

Als kind ging ik met mijn gezin naar muziektheaters. Op een gegeven moment vond ik het zo leuk en boeiend dat ik me er sinds 2016 professioneel in ben gaan verdiepen en achter de schermen betrokken ben geraakt bij producties. In 2016 ben ik mijn eigen YouTube-kanaal BroadwayinHolland TV begonnen, waar ik reportages en verslagen maak van de beste musicals. Zo kwam ik in contact met veel mensen uit het veld, woonde premières bij en volgde unieke evenementen. Dit ging erg goed, waarna ik besloot om na de middelbare school een tussenjaar te nemen om meer ervaring op te doen binnen het vak en mij hier op te gaan focussen.

Mijn doel bleef echter na mijn tussenjaar om naar de universiteit te gaan. Toen ik begon met studeren, heb ik er ook bewust voor gekozen om altijd ‘’part-time student’’ te zijn, omdat ik te druk ben met activiteiten om mij volledig op mijn opleiding te concentreren. Ondernemerschap en organiseren zijn al van kinds af aan mijn passie, van madrich zijn op de zomer- en winterkampen van Bnei Akiwa tot het werken aan projecten. Een verantwoordelijke functie is fijn en het creëren van een evenement dat op een creatieve en onderhoudende manier zichtbaar is geeft mij voldoening.

Ondanks mijn passie voor dit vak is Corona hier niet bevorderlijk voor. Daarom begon ik een online challenge waarbij ik een artiest vroeg om een muzikaal lied te zingen en aan het eind een collega te nomineren om hetzelfde te doen. Tot mijn grote geluk was dit een groot succes. Ik had immers nooit kunnen voorspellen dat artiesten 3 maanden lang elke dag een huiskamerconcert zouden geven.

In 2020 produceerde ik, ondanks de moeilijkheden van Corona, ook mijn eigen muziekconcert. Dit is natuurlijk een enorm risico aangezien dit mijn eigen project en mijn eigen verantwoordelijkheid is. Verder is het mijn eigen investering, moest ik artiesten boeken en ervoor zorgen dat het publiek plezier heeft. Tot mijn grote geluk is dit een enorm succes geworden en heb ik in 2021 zelfs twee concerten gegeven. Er zijn genoeg vooruitzichten en ik hoop dit in 2022 weer te kunnen regelen.

Van kinds af aan ben ik actief geweest in Joodse jongerenorganisaties zoals Bnei Akiwa. Ik deed 2 jaar mazkirut en leerde veel kinderen en chanichim kennis over het Jodendom die ze anders nooit thuis zouden krijgen.

Als gemeenschap is het belangrijk dat we onze kern versterken. Chabad op de Campus zorgt voor joodse continuïteit in Nederland en levert een goede bijdrage aan het  Joodse leven. Het ligt mij na aan het hart dat er veel Joodse jongeren zijn die zich niet joods voelen en dat vind ik jammer. Wederom vind ik het belangrijk dat jongerenorganisaties een belangrijke rol spelen bij de vorming van deze identiteit.

Toen ik student werd, verhuisde ik naar Israël. Daardoor kon ik niet proeven van het studentenleven in Nederland. Wel heb ik veel internationale vrienden die naar Nederland komen en een goede relatie opbouwen met de gemeenschap door de evenementen van Chabad On Campus. Ook blijf ik actief de socials van Chabad On Campus volgen en ben blij dat het actief is. Ik vind het belangrijk dat er in Nederland zo’n organisatie is voor studenten om zo kennis te maken met de Joodse gemeenschap.

Jan van Brakel
Content Creator & Youth Worker at Chabad On Campus NL

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.