In the Spotlight #9 – Batel

Community betekent mensen en verhalen. De dynamiek van diversiteit is een essentieel onderdeel. In de wekelijkse spotlight van Chabad on Campus belichten we elke week een ander persoon met een eigen verhaal en achtergrond.

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik zat tot mijn zestiende op de orthodoxe school Cheider. Op het Cheider heb ik vriendschappen gemaakt voor het leven, maar heb zowel prettige als onaangename herinneringen aan die school.

Op mijn zestiende besloot ik naar de Joodse middelbare school Maimonides te gaan. Op deze school werd ik een beetje gepest en heb ik zelfs een paar keer mijn lunch op het toilet gegeten. Ik bracht een groot deel van mijn resterende schooltijd door in verwarring over het leven.

Op een gegeven moment kon ik het niet meer aan. Dus besloot ik te stoppen met de middelbare school en koos ervoor om een jaar in Israël door te brengen, waar ik Joodse filosofie en rechten studeerde.

Joods spotlight chabad on campus amsterdam

Tegen de tijd dat ik terugkwam in Nederland was het hele schoolsysteem veranderd en had ik geen diploma. Door het volgen van cursussen aan het Joke Smit College en het doen van staatsexamens heb ik binnen 6 maanden mijn vwo-diploma behaald.

Ik studeer momenteel biofarmaceutische wetenschappen aan de universiteit. De opleiding richt zich op alles wat met geneeskunde te maken heeft: van anatomie, fysiologie, natuurkunde, calculus tot aan analytische scheikunde. Ik hoop op een dag het menselijk lichaam en de ziel voldoende te begrijpen om andere mensen te kunnen genezen.

Ik wil echter benadrukken dat vandaag de dag, in een tijd waarin alle informatie gratis online te vinden is, een diploma slechts een stuk papier is. Ik ben op geen enkele manier beperkt door mijn diploma en zorg ervoor dat ik mezelf opleid in een breed scala aan onderwerpen.

Amsterdam Joods chabad on campus

Mijn Joodse identiteit is erg belangrijk voor mij. Ik heb duizenden jaren Joods erfgoed en geschiedenis en ik voel dat dit mijn stuk is om aan de wereld te geven. Wat ik mijn kinderen wil meegeven is een bewuste versie van het Jodendom, een zonder oordeel. Een spiritueel Jodendom dat is gebasseerd op vriendelijkheid en liefde. Ik wil mijn wereld creëren op een manier waar er geen concept is van ‘anders dan ik’, net zoals  ואהבת לרעך כמוך.

Ik kom uit een orthodox-joodse sefardische familie die hun identiteit heel serieus neemt. Sjabbat wordt gehouden in overeenstemming met de Joodse wet. Als Sefardi kun je echter op vrijdag Iraakse kubbah en op Sjabbat Jemenitische yachnun verwachten.

De Joodse Gemeenschap in Amsterdam is erg klein. Zoals alle kleine gemeenschappen heeft het zijn voor- en nadelen. Ik heb een aantal geweldige mensen in deze gemeenschap ontmoet en een aantal niet zo geweldige mensen. Ik denk dat er hier al generaties lang veel pijn en trauma is en dat het misschien tijd is voor verandering.

Ik vind dat er zoveel schoonheid en wijsheid is in het Jodendom en dat zou meer nadruk moeten krijgen. Het is een eeuwenoude traditie die de tand des tijds heeft doorstaan. Ik beschouw mezelf als een geluksvogel dat ik Joods ben geboren en dat ik het voorrecht heb Joods te zijn.

Chabad On Campus is een tweede thuis voor mij. Rabbijn Yanky en zijn vrouw Esty betekenen veel voor mij. Ik vind het geweldig om Shabbat door te brengen met hun familie. Ik denk dat de consistentie van Chabad op de Campus een cruciale rol speelt in het voortbestaan van de Joodse gemeenschap in Nederland.

Jan van Brakel
Content Creator & Youth Worker at Chabad On Campus NL

Andere blogs

Pictures Rosh Hashanah Dinner 5783 -2022

Photo Gallery Rosh Hashana 5783 – 2022, Amsterdam – Chabad on Campus – Netherlands
Chabad

Isabel in de spotlight: Chabad van New Jersey tot Amsterdam en persoonlijke ontwikkeling in Nederland #32

Isabel bespreekt de verschillen tussen Chabad in New Jersey en Amsterdam, waarom ze ervoor koos haar Nederlandse wortels in Amsterdam te verkennen, en hoe haar ervaringen in Nederland cruciaal waren voor haar persoonlijke ontwikkeling.
higher calling

Twists and turns – “Higher Calling” in Life

Bianka explores the difficult lives of three very successful people: Hardships lead to self-development, and the more difficult a life is, ithe higher someone’s calling!

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws en over Chabad on Campus en opkomende evenementen.

Contact

Gustav Mahlerplein 2 Amsterdam, 1082MA Netherlands

020-341-7398
info@chabadoncampus.nl

© 2021 Stichting Chabad On Campus Nederland & Chabad Amsterdam South (Zuidas)

Dit online platform is mede mogelijk gemaakt door Stichting Collectieve Maror-Gelden Nederland