Allereerst wil ik al die vrienden en familie sterkte wensen die geraakt zijn door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne.
De afgelopen jaren zijn niet voor ons allemaal gemakkelijk geweest. Naast de gezondheidsproblemen hebben we allemaal te maken met polarisatie, verhitte discussies en soms zelfs vriendschappen of familiebanden die grote schade hebben opgelopen. En nu onze aandacht is gericht op Oekraïne en Rusland, neemt die polarisatie helaas niet af.
Ik denk dat de snelle overgang van Corona naar dit conflict ons het een en ander kan opleveren en ik hoop vooral dat het ons leert dat onze samenleving zal genezen.
Waarom schrijf ik hierover?
Allereerst ben ik als iemand die veel reist tussen Nederland en Israël zelf ten prooi gevallen aan het fenomeen dat ik op een bepaalde manier zal omschrijven. Ten tweede zien we dit veel gebeuren in het debat over Israël en tot slot ben ik positief getest op Corona en 7 dagen in quarantaine. Dus veel tijd gehad om na te denken en te schrijven…
Als we kijken naar de hele Coronacrisis, inclusief de gesprekken en discussies eromheen, de media, de demonstraties en de overheid, dan zien we eigenlijk een microkosmos van politiek-debat. Waar normaal gesproken zo een debat jarenlang duurt, hebben we het in twee jaar kunnen volgen. We hebben gezien hoe snel alles kan polariseren en de samenleving in tweeën kan splitsen. Maar wat er gebeurde in nog geen jaar tijd tijdens de Coronadiscussie gebeurt eigenlijk op elk gebied, altijd, overal en met (bijna) iedereen.
Toen Corona uitbrak waren er meteen twee kampen: het kamp dat onmiddellijk alle maatregelen steunde en omarmde en het einde van de wereld voor zich zag én de kant die Corona wegdreef als een ‘’griepje’’.
” De schapen versus de wappies ”
Daarna kwamen meer genuanceerde opvattingen. Het resultaat was echter dat iedereen een lijn in het zand trok die symboliseert dat wat ‘normaal’ is. Aan beide kanten van de lijn staan er extreme mensen.
‘Waarom niet vier keer een booster krijgen?’ ‘Draag drie maskers!’ ‘Moet iedereen vijf meter afstand van elkaar houden of thuis blijven?’
Aan de andere kant, waarom zijn mensen zulke schapen?
‘Twee keer vaccineren is meer dan genoeg!’ ‘Vaccineren hoeft helemaal niet, schaap!’ ‘Waarom lopen mensen met mondkapjes naar buiten?’ ‘Waarom komen mensen niet binnen met mondkapjes?’ ‘Waarom draagt niet iedereen speciale maskers?’ ‘Waarom gaan mensen naar feestjes?’ ‘Waarom zitten mensen op het terras met maskers op?’ ‘Waarom zitten mensen überhaupt op terrassen?’
Het idee is duidelijk. Onze manier van omgaan met Corona is goed en iedereen om ons heen is een schaap of een wappie. Maar dit is precies wat we doen met religie (afvallige vs ultrareligieus; ik ben normaal religieus), politiek (uiterst links, uiterst rechts; ik ben in het midden), en zelfs tijdens het rijden (te langzaam, te snel; ik rij exact de juiste snelheid).
Ik had dit pas echt door terwijl ik met mijn vrienden sprak over Corona. Eerst was het beleid in Nederland top! Veel vrijheid en mensen mochten vrijwel alles. Terwijl wij in Israel op slot zaten.
Met drie lockdowns achter elkaar was Israel was veel te streng. Of gewoon streng genoeg. Toen Israël een groot deel van de maatregelen liet vallen, ging Nederland precies in lockdown.
Nederland was veel te streng en Israël was top. Of vice versa.
Het laatste kwartje viel toen ik naar Nederland ging en ik het echt belachelijk vond dat niemand ergens een masker droeg. Juist, terwijl ik uitgelachen werd omdat ik overal angstig mijn masker op hield.
Toen ik terugkwam in Israël, lachte ik op mijn beurt weer de mensen uit die buiten maskers droegen.
Misschien ligt het aan mij. Hoe dan ook, ik heb besloten om mijn lijnen in het zand te wissen.
Als Corona mij één ding heeft geleerd, is het hoe gemakkelijk het is om te polariseren en mensen als hun standpunt te zien en niet verder dan dat. Terwijl wij allemaal zoveel meer zijn dan dat.
Elk individu is een wereld van zicht, met gedachten, ambities en angsten.
Als we dat inzien, kunnen we allemaal van elkaar houden, zelfs als we het niet met elkaar eens zijn.
Om af te sluiten met een mooie Joodse zin: ואהבת לרעך כמוך. – heb je naaste lief zoals je, jezelf liefhebt.