In the Spotlight #12 – Leah

Community betekent mensen en verhalen. De dynamiek van diversiteit is een essentieel onderdeel. In de wekelijkse spotlight van Chabad on Campus belichten we elke week een ander persoon met een eigen verhaal en achtergrond.

Ik ben Leah, 22 jaar oud en kom uit Haarlem. Ik heb tot mijn zestiende in Heemstede gewoond, daarna zijn mijn ouders naar Haarlem verhuisd. Ik heb Heemstede niet per se als mijn thuis ervaren, omdat mijn scholen in Haarlem waren en daar ook mijn herinneringen liggen.

Omdat mijn moeder is geadopteerd in een niet-Joods gezin heeft zij nooit veel van de Joodse tradities meegekregen, los van dat ze wist dat haar biologische familie wel Joods was. Toen zij ouder was ging zij zich er meer in verdiepen en sloot zich aan bij Joodse gemeenschappen. Toen ik klein was ben ik een paar keer naar de Synagoge geweest en las mijn moeder mij voor uit de Joodse kinderbijbel.

Nu ik ouder ben begint de nieuwsgierigheid naar mijn Joodse identiteit steeds groter te worden en wil ik dit graag verder ontdekken.

leah liefde joods

Momenteel studeer ik Journalistiek in Utrecht, waar ik inmiddels al een aantal jaar woon. Voor mijn studie heb ik meerdere artikelen geschreven over de Joodse gemeenschap en het maken van aliyah, vanwege mijn interesse voor de cultuur. Vlak voor corona had ik mij ook aangemeld voor Birthright, omdat ik mij verbonden voel met het Jodendom en wilde kijken of Israël misschien een land is waar mijn hart ligt. Door corona ben ik helaas nog steeds niet op reis geweest… Toch bleef mijn interesse aan en werd dit een fascinatie waar ik nu een zelfs een documentaire over ga maken.

In de documentaire volg ik vrouwen die net als ik hun eigen Joodse identiteit ontdekken, met als hoofdthema: de liefde! Want wat mij al mijn hele leven fascineert, is dat ik het Jodendom door kan geven als ik kinderen krijg. Maar hoe belangrijk is het dan dat ik een Joodse partner heb? Dat wil ik, samen met de andere vrouwen, in mijn documentaire uitzoeken.

Het daten binnen het Jodendom kan voor sommigen ook tot beperkingen leiden, omdat de gemeenschap in Nederland klein is en er dus weinig vissen in de zee zijn. Om deze reden gaan er ook veel richting Israël, waar meer keuze is binnen het dating-leven. Om het wat makkelijker te maken zijn er ook Joods datingapps, wat een niche is waar nog maar weinig van mijn niet-Joodse vrienden vanaf wisten.

De documentaire wordt een positieve film, waarbij ik juist de mooie en universele kant van de mens wil belichten. Omdat een paar vrouwen die wij willen spreken in Israël wonen (sommigen zijn zelfs voor de liefde verhuisd), zullen wij voor de film hoogstwaarschijnlijk zelf ook het vliegtuig instappen en zal ik eindelijk de reis maken waar ik zolang al op wacht! En dit keer zelfs met een groter doel: het realiseren van mijn documentaire en het vastleggen van bijzondere verhalen

Journalistiek past wat dat betreft helemaal bij mij: ik vind iets interessant en wil er vervolgens alles over weten. Ook geeft het mij de vrijheid om te maken wat ik zelf wil en belangrijk vind. Ik ben veel bezig met maatschappelijke thema’s en vooral human interest verhalen vind ik leuk om te maken. Ik vind het goed om in mijn stukken die ik maak problemen aan de kaak te stellen, maar ben er ook erg voor om juist met beladen onderwerpen mooi en helder weer te geven.

Met de documentaire wil ik een positieve draai geven aan de Joodse gemeenschap en cultuur en wil ik laten zien hoe het is om anno 2022 als vrouw Joods te zijn en wat dit voor hen betekent. Een verhaal met een positieve lading liefde!

Ik ben heel blij dat er een community zoals Chabad On Campus bestaat. Dit brengt mensen binnen de Joodse cultuur bij elkaar en je kan je eigen Joodse identiteit verder ontdekken op een laagdrempelige manier. Juist ook voor mensen zoals ikzelf, die weinig tot geen tradities kennen en het niet in de opvoeding hebben meegekregen, is het fijn om een plek te hebben waar je wel terecht kan als je er zelf wel meer mee wil doen!  

Jan van Brakel
Content Creator & Youth Worker at Chabad On Campus NL

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.