Letitia in de Spotlight: Londen, Fashion Management, en het belang van Chabad #31

Letitia Ross (21) studeert Fashion Management en werkte tijdens haar stage voor O’Neill. Hoewel ze in Londen is geboren, studeert ze in Nottingham en verhuisde ze naar Leiden om een jaar als kledingtechnicus te werken. In die periode bezocht ze met veel plezier Chabad on Campus in Amsterdam.

Hoe was jouw jeugd in Londen?

Opgroeien in Londen was fantastisch: ik heb een enorm liefdevolle familie en ik had het voorrecht op te groeien binnen een hechte en warme Joodse gemeenschap. Ik heb twee oudere broers, waarvan er één onlangs is getrouwd. Hoewel mijn familie modern orthodox is, was mijn broer nooit erg religieus. Maar hij verraste ons allemaal toen hij aankondigde dat hij binnenkort met yeshiva gaat beginnen.

Tijdens mijn jeugd ging ik naar een Joodse basis- en middelbare school. Mijn lagere school was zeer religieus, maar ik had altijd het verlangen om me met anderen te mengen. Daarom vond ik mijn middelbare school, waar alle denominaties binnen het Jodendom welkom waren, erg leuk.

Maar omdat ik opgroeide in een zeer veilige Joodse omgeving, die anderen “de bubbel” zouden noemen, was ik ‘bang’ om die beschermde omgeving te verlaten toen ik naar de universiteit moest.

Young Letitia - Chabad

Je besloot Fashion Management te studeren, waarom koos je dit vakgebied en hoe heb je het ervaren om Londen te verlaten voor Nottingham?

Al op jonge leeftijd had ik een enorme belangstelling voor mode, zo bekritiseerde ik destijds al (het gebrek aan) de kwaliteit van kleding. Deze fascinatie heeft mijn keuze voor Fashion Management op latere leeftijd hoogstwaarschijnlijk beïnvloed. Toen ik een business Alevel cursus volgde, merkte ik dat het niet spannend genoeg was voor mij, waardoor ik begon na te denken over wat ik wilde gaan doen. Omdat ik wist dat ik altijd al een zwak had voor de mode-industrie zocht ik naar een manier om het bedrijfsleven te combineren met mode. Deze combinatie heb ik uiteindelijk gevonden in Fashion Management.

Mijn ouders hebben me altijd erg gesteund, en daar heb ik veel geluk mee. Oorspronkelijk wilde ik verloskunde studeren, maar dat hebben ze me afgeraden vanwege de lange werkdagen en de impact van het werk op je privéleven.

Meeting new friends - Chabad

De verhuizing naar Nottingham was echter een hele uitdaging. Zoals ik al zei, was ik ‘bang’ om mijn beschermde bubbel in Londen te verlaten. Omdat ik op die leeftijd nogal verlegen en nerveus was, leidde het achterlaten van mijn familie – ook al was het maar twee uur met de trein – tot heimwee en angsten.

Maar de aanwezigheid van Chabad op mijn universiteit hielp me er doorheen. Chabad gaf me precies dat familiegevoel dat ik miste door mijn vertrek uit Londen. Hoewel ik Chabad niet echt bezocht tijdens mijn jeugd in Londen, werd het Chabadhuis in Nottingham al snel een tweede thuis voor mij.

Had je dezelfde problemen toen je van Nottingham naar Leiden verhuisde?

Eigenlijk niet. Ik veranderde veel tijdens mijn jaren in Nottingham, voornamelijk in mijn mentaliteit. In plaats van bang te zijn om weg te gaan, zag ik de verhuizing naar Nederland als een geweldige kans om in een ander land te werken, nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Ik was ontzettend enthousiast over mijn stage en alle ervaringen die daarbij zouden komen kijken.

In het begin was ik vooral onder de indruk van de prachtige architectuur en natuur in Nederland. De mensen konden echter nogal bot zijn en daar moest ik wel aan wennen. Maar ik maakte snel vrienden, vooral dankzij Chabad on Campus. Naar Chabad gaan en geweldige mensen ontmoeten, die enkele van mijn beste vrienden zijn geworden, was echt mijn meest memorabele ervaring in Nederland. Ik ontmoette zoveel verschillende soorten karakters en mensen met verschillende levensverhalen en daar ben ik Yanki en Esty erg dankbaar voor.

Door mijn ervaring in Nederland zijn ook mijn toekomstplannen veranderd. Ik zou nu in veel verschillende landen willen wonen, ook omdat ik weet dat (bijna) overal waar ik heen zou kunnen gaan er een Chabad is die mij verwelkomt. De gastvrije sfeer bij Chabad heeft mij geholpen betrokken te blijven binnen de Joodse gemeenschap, een mensch te zijn, tradities in stand te houden en mensen te helpen.

Wil je meer weten over de leden van onze gemeenschap? Lees dan onze andere Spotlights!

Jonathan

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.