Naomi in de Spotlight – positieve invloed, (Joodse) waarden en veiligheid #21

Naomi Hammelburg (25) is geboren in Israël en woonde van haar derde tot haar vijftiende in Nederland waarna ze weer naar Israël vertrok. In Israël heeft ze haar middelbare school afgemaakt, gediend in het Israëlische leger en haar Bachelor Government, Diplomacy and Strategy afgerond aan Reichman University. Nu is ze weer terug in Nederland en bijna klaar met haar Master Crisis and Security Management in Leiden!

Hoe was het om als Joods meisje op te groeien in Doorwerth?

In Doorwerth was er niet echt een Joods gemeenschapsleven. Wij gingen naar Arnhem of Nijmegen met de familie, maar vooral naar Nijmegen eigenlijk. Als kind ging ik iedere zondag naar Joodse les en ik heb ook één van mijn huidige beste vriendinnetjes daar leren kennen!

Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan denk ik vooral aan de gezelligheid van het vieren van de Joodse feestdagen. Het was altijd supergezellig in de sjoel, waar iedereen bij elkaar kwam, iedereen elkaar kende en er heerlijk eten was! Ik vond het erg leuk om daarheen te gaan voor de feestdagen.

Verder speelde ons Joodse leven zich eigenlijk af in Doorwerth. Thuis eten we koosjer en vroeger nodigden we mensen uit voor sjabbatdiners en andere feestdagen. Maar voor mijn gevoel is het bij ons thuis vooral traditioneel, een soort cultureel-Joods. Voor mijzelf, misschien wat meer dan bij mijn moeder, is mijn Joods-zijn – mijn Joodse identiteit -, ook voornamelijk verbonden aan het Zionisme.

Zionisme speelt dus voor jou een belangrijke rol. Je hebt er uiteindelijk ook voor gekozen om op je vijftiende naar Israël te gaan, waarom?

Als familie gingen we ieder jaar op vakantie naar Israël en het voelde echt als een soort thuis voor mij. Op gegeven moment zat ik met de gedachte om naar Israël te gaan en eigenlijk wilde ik al op mijn dertiende, maar dat vond mijn moeder nog te jong. Uiteindelijk ben ik op mijn vijftiende naar een boarding school gegaan en ben ik acht jaar blijven hangen!

Uiteindelijk ben ik teruggekomen naar Nederland voor mijn studie. Ik denk namelijk dat wanneer je eenzelfde studierichting kiest voor je Master als voor je Bachelor, je al gauw te maken krijgt met een herhaling van het materiaal. Maar ik wilde juist nieuwe gedachtes, meningen en perspectieven zien! Eerst twijfelde ik tussen Leiden en Glasgow, maar uiteindelijk ben ik toch weer in Nederland beland.

Je gaf al aan dat je veel waarde hecht aan de gezelligheid van het vieren van de feestdagen, hoe was het om vanuit die super-Joodse omgeving in Israël terug te keren in Nederland?

Dat was echt even wennen. Ik mis het met zijn allen vieren van de feestdagen met mijn vrienden echt enorm. Hier heb je een handjevol mensen waarmee je het kan vieren en met je andere (niet-Joodse) vrienden moet je andere dingen doen. Toen ik in Israël woonde vierden we heel vaak de feestdagen samen en ik vond het ook erg leuk om iedereen bij elkaar te verzamelen voor een sjabbatdiner, bijvoorbeeld. Daar was het een soort gezamenlijke traditie die je hebt, echt een cultureel ding en dat vond ik er fantastisch aan. Het is dan ook wel erg raar om dat nu veel minder te hebben hier in Nederland.

Zo te horen heb je een toptijd gehad in Israël en mis je het ook erg. Hoe zie je jouw toekomst voor je? Zie jij jezelf in Israël wonen en werken later?

Nee, ik heb er heel bewust voor gekozen om terug te gaan naar Nederland. Het leven in Israël is niet altijd makkelijk en draagt ook veel zorgen met zich mee, bijvoorbeeld door de constante veiligheidsissues. Daarnaast heb ik hier in Nederland ook mijn familie wonen en ben ik hier weer naartoe gekomen voor studie. Ik heb dus toch de beslissing genomen om weer een leven op te bouwen in Nederland. Het liefst in de omgeving van Doorwerth, omdat ik enorm houd van de groene omgeving.

In Doorwerth zelf wonen niet zo veel Joden. Speelt het voor jou een rol dat je in een omgeving woont, zoals je die in Israël had, waar je een bruisend Joods gemeenschapsleven hebt?

Niet per sé. Het is niet dat ik geen gezellig gemeenschapsleven wil, maar het is voor mij vooral belangrijk dat ik openlijk Joods kan zijn. Ik weet bijvoorbeeld dat het in de Randstad lastiger is, ondanks dat daar meer Joden wonen. In Doorwerth weet iedereen dat wij Joods zijn en kunnen we iedereen uitnodigen voor feestdagen en andere tradities, zonder dat er raar naar ons gekeken wordt. Het zou dus een pluspunt zijn als er een Joodse gemeenschap is, maar het zou mijn beslissing niet veranderen. Als ik maar gewoon open en bloot Joods kan zijn, dat is mijn identiteit en daar hoort niemand aan te komen.

“Als ik maar gewoon open en bloot Joods kan zijn, dat is mijn identiteit en daar hoort niemand aan te komen.”

Ook vind ik het belangrijk, omdat er zo weinig Joden in Europa zijn, om eigenlijk aan iedereen mee te geven wat het jodendom is en wie wij zijn. Veel mensen hebben een mening over Joden of Israël zonder dat ze ooit een Jood hebben ontmoet of in Israël zijn geweest.

Ik wil graag een positieve invloed hebben op mensen en ik zie het als mijn steentje bijdragen aan een betere wereld door mensen kennis te laten maken met wie ik ben. Bijvoorbeeld door hen deel te laten nemen aan een sjabbatdiner of door mijn vrienden mee te nemen naar Israël.

Als je dan terugkeert naar de omgeving Doorwerth, kan je daar dan ook werken binnen jouw vakgebied, gericht op veiligheidsissues?

Ik hoop het! Ik wil later graag bij defensie werken en hopelijk is dat mogelijk op één van de kazernes in de omgeving van Doorwerth.

Waarom wil je graag bij defensie werken? Sluit deze interesse aan op jouw rol in het Israëlische leger, of is er een andere reden dat je geïnteresseerd bent in veiligheid?

Eigenlijk heeft mijn legerperiode niets te maken met wat ik heb gestudeerd. Het zijn vooral de waarden die je nodig hebt in het leger die mij aantrekken en die ik begrijp. Terwijl de wereld alsmaar individualistischer wordt, moet je in het leger juist heel erg nadenken over wat belangrijk is voor de maatschappij. Eigenlijk plaats je in het leger de maatschappij op een hogere plek dan jezelf. Ik vind dat juist die waarde erg belangrijk is en dat is voor mij ook de reden om bij defensie te gaan.

Welke rol speelt de maatschappij voor jou en jouw keuze voor defensie?

Ik wil graag de maatschappij veilig maken en een betere wereld creëren. Dat is eigenlijk ook waarom ik geobsedeerd ben met veiligheid: in mijn ogen maakt het de wereld een betere plek. Want hoe kan je anders vrij zijn zonder veiligheid te hebben? Die vraagstukken houden mij bezig. Ook met het groeiende antisemitisme en de toenemende agressie in de maatschappij naar iedereen toe, zowel media als iedereen die anders denkt of een mening geeft.

“Want hoe kan je anders vrij zijn zonder veiligheid te hebben?”

Ik denk dat er iets zou moeten zijn dat de maatschappij moet veranderen, zoals veiligheid. Hoe maak je mensen vrijer of democratischer? Dat doe je, naar mijn mening, door veiligheid te creëren. Helaas denk ik dat niet iedereen daar zo mee bezig is als ik.

In Nederland denk ik inderdaad ook dat mensen zich daar minder mee bezig houden dan in Israël. Hoe verklaar jij dat verschil in mindset?

In Nederland heb je een erg individualistische mindset, denk ik. Dat zie je vooral aan het ‘omstandersyndroom’. Een goed voorbeeld is dat meisje dat laatste veertig minuten was aangerand in de trein. Iedereen die eromheen staat is dan wel gechoqueerd, maar er is niet echt ingegrepen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit zo in Israël zou gebeuren. Iedereen in Israël heeft in het leger gezeten en zij weten dat wanneer je elkaar niet helpt, je het zelf ook niet redt. Maar bij defensie hier in Nederland zie je deze mentaliteit ook terugkomen. Bijvoorbeeld in hun reclames zijn ze erg gefocust op het helpen van elkaar.

Daarnaast denk ik dat de Joodse waarden hier een belangrijk onderdeel van zijn. Bijvoorbeeld Tikkun Olam, je wilt de wereld verbeteren, elkaar helpen. Mitzvot zijn er om een reden! Als je kijkt naar het moment dat de problemen in Oekraïne begonnen, toen zag je ook dat Joden zo veel mogelijk elkaar proberen te helpen. Het zit toch wel heel erg in de Joodse waarden om elkaar te ondersteunen.

Wil je meer weten over de leden van de Chabad on Campus community? Bekijk dan onze andere spotlights!

Jonathan

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.