In the Spotlight – Rivka #15

Community betekent mensen en verhalen. De dynamiek van diversiteit is een essentieel onderdeel. In de wekelijkse spotlight van Chabad on Campus belichten we elke week een ander persoon met een eigen verhaal en achtergrond.

Ik ben geboren in Gorinchem en heb een deel van mijn jeugd in Brussel gewoond. Het was fijn om daar naar een Joodse school te gaan en ik ben ook heel blij dat ik er vloeiend Frans heb leren spreken.

In Brussel heb ik een leuke tijd gehad, maar toen ik negen jaar oud was verhuisden we terug naar Nederland. Het was moeilijk om naar een dorp te verhuizen en naar een school te gaan waar iedereen elkaar al kende vanaf de kleuterklas. 

Bovendien waren er geen andere Joden in het dorp waar we woonden. Shabbat houden was niet makkelijk.

Toch heeft die ervaring me gevormd, ik voel me nu vastberadener en sterker dan ooit. Als alles in mijn leven perfect was geweest, was het niet zo geweest. Ik geloof ook dat alles in je leven gebeurt met een reden. 

Dit is hoe ik het zie: je bent een zeldzame diamant, de moeilijkheden waarmee je wordt geconfronteerd, verfijnen je karakter zodat je prachtig en krachtig kunt schijnen en een licht voor anderen kunt zijn.

spotlight chabad on campus jewish

Ik studeer momenteel communicatiewetenschappen aan de universiteit. Vooral het onderdeel ‘marketing en sales’ vind ik leuk. Een passie voor ondernemen en het leren kennen van mensen stroomt door mijn bloed. Ik hoop dan ook in de toekomst bij een internationaal bedrijf te werken, op de afdeling ‘public relations’ bijvoorbeeld. Ik heb echter veel interesses, dus er zijn ook veel andere kansen voor mij.

Acteren is van kinds af aan een passie van mij. Het is leuk om in een andere wereld te stappen en in een personage te kruipen. Als ik acteer, leef ik me helemaal in een personage in. Naast mijn studie wil ik daarom graag ervaring opdoen op de filmset. 

Onlangs had ik een kleine bijrol in een tv-serie, echt een droom die uitkomt! Daarnaast hou ik veel van muziek maken en dansen.

Elke dag krijg je zoveel nieuwe kansen. Vooral als je jong bent. Zelfs als een dag, een week, of een maand moeilijk lijkt, is het maar een klein deel van je hele leven. 

Dat besef ik me ten volle als ik het bejaardentehuis binnenloop. 

Geniet en grijp je kansen, jaag je dromen na! Val en sta weer op! De wereld heeft zoveel moois te bieden.

Bovendien verbaast het me hoeveel we hebben om dankbaar voor te zijn. Ik probeer er vaak bij stil te staan. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend: een dak boven je hoofd, genoeg eten, een opleiding, gezin, gezondheid. Totdat je mensen ziet die het niet hebben. 

Zo werkte ik afgelopen zomer bij een jonge moeder met twee kinderen. Ze was blind. Kun je je voorstellen dat je je kinderen nooit in je leven kunt zien? Nooit in hun ondeugende ogen kan kijken, ze zien groeien, hun eerste stapjes zien zetten?

Het is fijn dat er joods leven is in Amsterdam. Wat ik bijzonder vind aan het Jodendom is de hoge moraal. 

Je kunt er alledaagse dingen mee heiligen. Het helpt ook om je levensdoel in gedachten te houden. Je wordt zo snel in beslag genomen door alledaagse dingen, dat je de essentie van het bestaan vergeet. Daarom vind ik sjabbat waardevol, je kunt alle dagelijkse dingen stopzetten en je herinneren wat echt belangrijk is.

Chabad On Campus is gastvrij, verbindend en ik kom er graag regelmatig, bijvoorbeeld op vrijdagavond. Ik vind dat Rabbijn Yanki en zijn vrouw Esty geweldig werk leveren om de gemeenschap zo levend te houden!

Jan van Brakel
Content Creator & Youth Worker at Chabad On Campus NL

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.