Beste Dr. Simcha,
Na vier jaar ben ik eindelijk afgestudeerd van mijn hbo-opleiding. Sinds juli ben ik actief op zoek naar een baan, omdat ik niet zeker weet of ik direct verder wil studeren. Ik vind het trouwens belangrijk om eerst wat werkervaring op te doen. Maar nu ben ik al twee maanden aan het solliciteren en heb ik nog steeds niets gevonden. Ik word niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Het begint best frustrerend te worden. Heb je misschien tips over hoe ik beter kan solliciteren? Of denk je dat er iets mis kan zijn met mijn cv? Alvast bedankt voor je hulp!
Allereerst gefeliciteerd met je afstuderen! Ik begrijp hoe frustrerend het kan zijn om steeds weer afgewezen te worden in je zoektocht naar een baan. Maar wees gerust, het vinden van een baan is vaak lastiger in de zomermaanden, omdat veel bedrijven op een lager pitje draaien. Maar het is geweldig dat je zo vastberaden bent en bereid bent om de juiste stappen te zetten om je kansen te vergroten. Hier zijn enkele tips die je hopelijk verder zullen helpen:
CV opstellen
- Kort en krachtig: Zorg ervoor dat je CV niet langer is dan 2 bladzijden. Eigenlijk is 1 bladzijde vaak al voldoende. Als zelfs mensen met veel ervaring hun CV op 1 A4 kunnen beperken, moet jij dat ook kunnen!
- Overzichtelijk en minimalistisch: Zorg voor een strakke lay-out en controleer je CV op spelfouten. Een verzorgd en leesbaar CV valt beter op.\
- Pas je CV aan per sollicitatie: Zorg ervoor dat je CV aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Vermeld alleen de ervaring en opleidingen die relevant zijn voor de baan. Het kan helpen om meerdere versies van je CV te hebben voor verschillende sectoren. Overweeg of je bijbaan in de horeca echt relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Als je daar bijvoorbeeld leidinggevende ervaring hebt opgedaan die relevant is voor de nieuwe rol, zet dat dan zeker op je CV. Anders kun je het misschien weglaten.
- Voeg persoonlijkheid toe: als je bijvoorbeeld een energiek persoon bent die solliciteert voor een rol in grafisch ontwerp, voel je vrij vrolijke kleuren te gebruiken die aansluiten bij jouw persoonlijkheid. Voor een meer zakelijke functie, houd het professioneel, maar overweeg om een sectie toe te voegen over je hobby’s. Bijvoorbeeld, als je van salsa dansen houdt, kan dit een persoonlijk en onverwacht aspect van jezelf laten zien.
Motivatiebrief
Een goede motivatiebrief kan echt het verschil maken bij je sollicitatie. Zorg ervoor dat je niet alleen uitlegt waarom je graag bij dat specifieke bedrijf wilt werken, maar vooral waarom jij de perfecte kandidaat bent. Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en de functie, en benadruk hoe jouw unieke vaardigheden en ervaringen precies aansluiten bij wat zij zoeken.
Netwerken
Veel banen worden niet altijd openbaar geadverteerd, maar via persoonlijke netwerken ingevuld. Praat met mensen om je heen, bezoek netwerkborrels, en gebruik LinkedIn om verbindingen te maken in jouw gewenste sector. Soms kan een persoonlijke aanbeveling veel meer impact hebben dan een formele sollicitatie.
- Dit is een hele effectieve tool om te gebruiken in je zoektocht naar een baan. Het is hét sociale media voor professionele mogelijkheden. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel altijd up-to-date is!
- Zorg voor een professionele foto die ook iets van je persoonlijkheid laat zien, passend bij de sector waarin je werkt.
- Schrijf een kopregel die duidelijk laat zien wat je doet en gebruik de samenvatting om je ambities en wat je te bieden hebt goed te omschrijven.
- Geef een beknopte maar gedetailleerde toelichting op je taken en de vaardigheden die je hebt ingezet in eerdere functies. Maar hou het kort en krachtig!
- Verbind met zoveel mogelijk mensen uit je netwerk en sector. Volg bedrijven waar je graag zou willen werken en deel hun berichten met je eigen inzichten of reacties.
- Volg bedrijven waar je graag zou willen werken en deel hun berichten met je eigen inzichten of reacties. Dit laat zien dat je actief betrokken bent bij hun activiteiten.
Pro-tip 1: er zijn veel rekruteringsbedrijven die mensen ook graag verder helpen in hun zoektocht naar een baan. Je kan hen altijd benaderen en aarzel niet om bijvoorbeeld feedback vragen op jouw CV of LinkedIn-pagina.
Pro-tip 2: om actief te blijven op het platform kan je dagelijks een paar minuten besteden aan je netwerk, zoals het feliciteren van connecties die jarig zijn. Regelmatige interactie helpt om je zichtbaarheid te vergroten en je netwerk betrokken te houden.
Hopelijk kunnen deze tips je verder helpen in je zoektocht naar een baan. Ik wens je heel veel succes!
Dr. Simcha