Gemeenschapsgevoel

In het Jodendom begint het eerste gebed bij het ontwaken met “Modeh Ani”, wat betekent “Ik ben dankbaar”. Het eerste woord dat uitgesproken wordt toont dus dankbaarheid. Hoewel ik altijd streef naar het optimale resultaat, waardoor ik meer een optimizer dan een satisfier ben, vind ik het erg belangrijk om te waarderen wat er al is bereikt. Sterker nog, ik ben dankbaar voor mijn actieve rol in de gemeenschap en maak er graag tijd voor vrij. Van mijn voormalige voorzitterschap bij IJAR tot vertegenwoordiger bij WUJS, EUJS, mijn lokale (studenten)gemeenschap én nu uiteraard ook mijn huidige functie bij Chabad On Campus.

community gemeenschapsgevoel joods

Na mijn studie Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen heb ik de keuze gemaakt om over te stappen en een politiek-bestuurlijke bachelor te gaan studeren, waarvan ik momenteel in het laatste jaar zit (en niet kan wachten om mijn scriptie af te ronden). Op het moment dat je naar de universiteit gaat en de moeilijkheden ervaart als minderheid op basis van identiteit of nationaliteit, word je actiever in het bewust vormgeven van je Joods-zijn.

In Nederland is er een toenemende ‘’us versus them’’-trend aanwezig op universiteiten. Het is ondenkbaar om te wachten op een nieuw incident alvorens actie te ondernemen. Derhalve is het van belang dat we, in plaats van ons te laten leiden door angst, voor onszelf opkomen door onze aanwezigheid te tonen.

Een fundamenteel aspect van het Jodendom is de gemeenschappelijke manier van leven die vrede, creativiteit, vriendelijkheid en vrijgevigheid bevordert. Hiervoor is de community de sleutel tot succes bij het creëren van cohesie en een sfeer die solidariteit, educatie en tolerantie aanmoedigt.

In het verleden zijn er veel gevallen geweest waarin ik studenten heb ontmoet die nooit contact hebben gehad met mede-Joodse studenten en dus nooit hebben deelgenomen aan de gemeenschap. Juíst daarom is het zo belangrijk dat er een landelijke community ontstaat waarin je door heel Nederland met elkaar in contact kunt komen. 

Binnen deze community staat een gevoel van gemeenschap centraal. Chabad on Campus versterkt dit gemeenschapsgevoel op nationaal niveau door een ” Virtual Forum ” te creëren. Zo heb je alle mogelijkheden: advies, meningen, gedachten uitwisselen en elkaar steunen met alle voordelen van dien. Dit alles, maar dan online en volledig anoniem. Erg handig met de huidige Cancel-cultuur en wegens het gebruik van een (ontraceerbare) gebruiksnaam hoef je geen blad voor de mond te nemen. Klik hier om zelf een kijkje te nemen!

Dat gezegd hebbende, mijn werk is inderdaad gericht op het online centraliseren van het gemeenschapsgevoel. Alhoewel dit natuurlijk betekent dat ik dus vooral achter mijn laptop actief ben, kan ik niet wachten om jullie op een van de vele evenementen te zien en een praatje te maken!

Jan van Brakel
Content Creator & Youth Worker at Chabad On Campus NL

Andere blogs

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.

Poeriem: Een Verhaal van Overwinning en Feestelijkheid

Het verhaal van Poeriem begint in de oude tijden van het Perzische rijk en maar één vrouw die een heel volk redde.