Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars. De viering vond plaats bij Chabad on Campus en begon pas om 21:00 uur, vanwege de sjabbat die zaterdagavond die overging in Poeriem, volgens de Joodse kalender.

Het thema van dit jaar was Glow in The Dark, een symbolische keuze gezien de wereldwijde vraag binnen Joodse gemeenschappen over hoe Poeriem te vieren te midden van hedendaagse onrust. “Het Poeriemverhaal is eigenlijk het verhaal van een wereld die de Joden ooit heeft afgewezen zo’n 2500 jaar geleden en toch zijn we hier nog steeds”, merkte een van de aanwezigen op. “De enige herinnering aan die duistere tijd zijn de Hamanskoekjes die we met Poeriem eten. Misschien kijken we over een paar jaar terug naar deze periode en herinneren we ons deze tijd met Hamaskoekjes.”

De sfeer tijdens de Poeriemviering was uitbundig, met de megillah voorgelezen door Michael Bloemendal, cocktails verzorgd door Jamey en Co en jongeren die zich vermaakten achter een fotobooth. Studentenrabbijn Yanki en Esty Jacobs kijken vermoeid, maar met tevredenheid terug op een geslaagde en belangrijke bijeenkomst. Het evenement, gericht op het socializen, bracht traditie en plezier samen tot in de vroege uurtjes.

Ondanks wereldwijde uitdagingen en onzekerheden, bleef de Poeriemviering een baken van verbondenheid en vreugde voor de jonge Joodse gemeenschap.

Poeriem Sameach!
(Happy Poeriem!)

Foto’s: Dirk Spits & Stephanie Abraham

Suzan

Andere blogs

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.

Poeriem: Een Verhaal van Overwinning en Feestelijkheid

Het verhaal van Poeriem begint in de oude tijden van het Perzische rijk en maar één vrouw die een heel volk redde.

Ontroerend diner voor 180 familieleden van de gegijzelden

De familieleden van de ruim 130 gegijzelden waren in Nederland om een rechtzaak aan te spannen tegen Hamas. Na afloop ontvingen we hen voor een ontroerend diner.