Ontroerend diner voor 180 familieleden van de gegijzelden

Sinds de gruwelijke aanval van Hamas op Israel op 7 oktober 2023 worden er nog ruim 130 gegijzelden vastgehouden door Hamas, waaronder twee kinderen. De familieleden van deze gegijzelden zijn op woensdag 14 februari voor een dag naar Nederland gereisd om een rechtszaak aan te spannen tegen de terroristische beweging Hamas bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dat de families uitgerekend in Nederland waren toen wij hier Valentijnsdag vierden, was een mooie samenloop van omstandigheden. Ze kwamen strijden voor de vrijlating van hun geliefden en daarvoor was er geen betere dag. Hierbij werden ze gesteund door honderden supporters die naar het strafhof toe gekomen waren. Bij de familieleden hadden zich ook enkele vrijgelaten gijzelaars geschaard. In totaal zijn 112 gegijzelden vrijgekomen.

(Foto: Christenen voor Israël)

Een ontroerend tafereel speelde zich af toen de 180 Israelische bezoekers na afloop werden  ontvangen voor een diner voordat ze weer terug naar het vliegveld gingen, dat Chabad on Campus georganiseerd had, in samenwerking met de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) en Christenen voor Israël. Het diner vond plaats in het gebouw van het Joods Cultureel Centrum van NIHS in Amsterdam. De snelheid waarmee deze avond werd georganiseerd was bijzonder en was mogelijk dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers, waaronder een groot aantal van de Joodse Gemeente Amsterdam.

“Deze families doorstaan een onvoorstelbaar moeilijke periode, en het enige wat we kunnen doen is laten zien dat we er voor hen zijn,” aldus de landelijke studentenrabbijn Yanki Jacobs, “en dat hebben we gedaan”.

Tijdens het diner konden de familieleden ook de tentoonstelling Coming Home Soon bekijken. Deze tentoonstelling bestaat uit een verzameling boekjes, één voor elke gegijzelde. Bezoekers hebben de mogelijkheid om in deze boekjes een bericht achter te laten voor de gegijzelden. De emoties liepen hoog op bij het lezen van deze berichten voor hun geliefden.

Als afsluiting ontvingen de deelnemers een pakketje voor in het vliegtuig, inclusief een souvenirtje van Amsterdam, een Chai chocoladeletter en koosjere snacks. Alles, van bloemen tot fruit en snacks, was georganiseerd en gesponsord door de vrijwilligers. Het was een tragische reden voor deze samenkomst, maar het had een diepgaande betekenis voor de band tussen de Joodse gemeenschap in Nederland en Israël.

(Foto’s: D. Spits)

Suzan

Andere blogs

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.

Poeriem: Een Verhaal van Overwinning en Feestelijkheid

Het verhaal van Poeriem begint in de oude tijden van het Perzische rijk en maar één vrouw die een heel volk redde.