In de spotlight: Hanna – Direct verliefd op Amsterdam, maar in de toekomst wil ze terug naar Hongarije #37

Hanna (21) is geboren in Budapest, Hongarije en komt uit een traditionele Joodse familie. Ze studeerde International Relations en is nu terug in Amsterdam voor haar Master in Business Administration aan de VU.

Hanna is geboren en getogen in Boedapest, Hongarije. Als dochter van twee Joodse ouders was het Jodendom echt een deel van haar opvoeding. Ze vierden altijd sjabbat en namen deel aan de vieringen van de Hoge Feestdagen van haar grootvader, zoals Rosj Hasjana, Jom Kipoer, de Sederavond enzovoort.

Als kind ging ze naar een internationale kleuterschool, een Hongaarse basisschool, maar voor de middelbare school ging ze naar de Lauder Joodse School, waar haar Joodse sociale leven eigenlijk begon.

Direct verliefd op Amsterdam
Tijdens haar bachelorstudie Internationale Betrekkingen kwam Hanna vorig jaar naar Amsterdam voor een uitwisselingsprogramma aan de VU en werd meteen verliefd op Amsterdam. “Ik voelde me thuis in Amsterdam en het Joodse leven was daar een groot onderdeel van. Ik ging naar bijna alle Chabad on Campus-events en maakte daar veel vrienden. Ik werd ook echt close met Esty, de kinderen, en natuurlijk ook Yanki. Ik was in het buitenland, maar niet echt,” legt Hanna uit.

“In Hongarije is het niet gepast om met willekeurige mensen over het Jodendom te praten.”

Open over Joodse wortels
“Wat ik het mooiste vind aan Amsterdam is hoe open ik kan zijn over het Jodendom. In Hongarije is het niet gepast en niet gebruikelijk om met willekeurige mensen over het Jodendom te praten. Op de universiteit heb ik het niemand verteld. Maar in Amsterdam vertel ik iedereen op vrijdag dat ik die avond Shabbat vier.” Hanna houdt van de multiculturele omgeving in Nederland. Al haar vrienden komen uit verschillende landen en culturen. “Toen mijn familie op bezoek kwam, zei mijn moeder dat iedereen in Hongarije er hetzelfde uitziet, hetzelfde kleedt. Maar hier drukt iedereen zich uit zoals ze zijn, de mensen zijn erg kleurrijk.”

Dus, toen ze dit seizoen aan haar masteropleiding Bedrijfskunde begon, besloot Hanna terug te komen. “Het moeilijkste van hier wonen voor mij is fietsen. Ik hou echt niet van fietsen,” zegt Hanna. “Maar ik zou aanraden om naar Amsterdam te komen als je jong bent en iets nieuws wilt ontdekken. Het is een plek die je makkelijk je thuis kunt noemen, nieuwe vrienden kunt maken en nieuwe dingen kunt proberen.”

Terugkeer naar familie in Hongarije
“In Hongarije zien we dat veel jongeren voor een tijdje naar het buitenland verhuizen om nieuwe dingen uit te proberen. Ze reizen een tijdje, maar verhuizen dan terug naar Hongarije.” En zo ziet ze ook haar eigen toekomst. “Ik wil mezelf voor nu in Amsterdam zien, misschien ergens anders nog wat meer ervaring opdoen, maar op de lange termijn moeten we zien wat de toekomst brengt. Ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat ik in een ander land dan mijn familie woon.”


Chabad on Campus bestaat hele diverse mensen. In deze rubriek zetten we steeds een andere persoon uit de community in de spotlights. Check onze andere spotlights!

Suzan

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.