Spotlight: Dan – #39

Wat kan je over jezelf vertellen?
Mijn naam is Dan. Ik ben half-Zimbabwaans, half-Zuid-Afrikaans, half-Israëlisch en ik ben opgegroeid in Zweden maar woon nu in Nederland.

Wat studeer je?
Ik heb mijn bachelor gedaan in Aberdeen, Schotland, en ik doe nu mijn onderzoeksmaster in Biomedische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hoe zou jij de Joodse identiteit definiëren?
Wow. Ik ben nog steeds aan het wennen aan wat dat voor mij betekent, denk ik. Het is het eerste jaar dat ik me echt heb laten onderdompelen in een gemeenschap, dus ik ben nog aan het uitzoeken wat het inhoudt. Maar objectief gezien zou ik Joodse identiteit definiëren als een etnisch-religieuze groep met een zeer hechte gemeenschap die vooral draait om het genieten van het leven, denk ik.

Waar zie je jouw toekomst? Nederland, Zweden, Israël, Zimbabwe?
Israël of Australië, denk ik.

Wat vind je van Chabad on Campus?
Tot nu toe is het een zeer aangename ervaring geweest. Ik bedoel, jullie organiseren veel evenementen voor ons waar we andere studenten kunnen ontmoeten en weer in contact kunnen komen met onze wortels, of het nu gaat om mensen die daaraan gewend zijn, of mensen die nieuw zijn in dat soort dingen. Dus het is tot nu toe een geweldige ervaring voor me geweest, en ik heb via jullie al veel lieve mensen ontmoet.

En met wie ontmoet je liever, de Nederlandse studenten of de internationale studenten?
Dat is een bevooroordeelde vraag omdat ik internationaal ben, maar ik ontmoet graag iedereen, denk ik. Ik heb zowel Nederlandse als internationale vrienden gemaakt, eigenlijk.

“Ik hoop dat we een hechtere gemeenschap kunnen opbouwen en elkaar echt veel beter leren kennen”

Hoe vond je de Chabad on Campus Shabbaton in Praag?
Ja, het is tot nu toe een fenomenale ervaring geweest. Fenomenaal? Ja, echt wel. Ik bedoel, ik ben even de naam kwijt nu, het einde van de Sjabbat, hoe heette dat ook alweer? De Havdalah-ceremonie. Ja, dat was iets wat ik nog nooit eerder in mijn leven had meegemaakt, en dat was echt interessant. Heel feestelijk, prachtig, en het is echt fijn dat jullie mensen vanuit heel Europa bij elkaar brengen.

Wat zou je de Joodse studentengemeenschap in Nederland willen wensen?
Ik wens dat we allemaal heel goed gedijen, en ik hoop dat we een hechtere gemeenschap kunnen opbouwen en elkaar echt veel beter leren kennen dan we nu doen, denk ik.

Suzan

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.