Isabel in de spotlight: Chabad van New Jersey tot Amsterdam en persoonlijke ontwikkeling in Nederland #32

Chabad

Isabel van der Kroft Glanzberg (25) groeide op in New Jersey. Nadat ze in 2019 haar bachelor Advertising had afgerond verhuisde ze naar Amsterdam om bij VanMoof te werken. In Amsterdam rondde ze haar master Communicatiewetenschap – gericht op entertainment – af en momenteel werkt Isabel als Productiecoördinator voor het Amsterdamse reclamebureau 180.

Hoe zou je jouw Joodse gemeenschap in New Jersey vergelijken met die hier in Amsterdam?

In New Jersey groeide ik ook op met Chabad waardoor het bezoeken van Yanki en Esty mij hetzelfde gevoel van comfort en vertrouwdheid gaf. Mijn Chabad in New Jersey was echter geen ‘on Campus’, maar familiegericht. Daardoor is er een verschil in de dynamiek tussen de Chabad in New Jersey en die in Amsterdam. Bij Chabad on Campus zijn er vooral studenten en jongeren, wat het voor mij wel een stuk leuker maakt.

Ik heb echter wel het gevoel dat ik niet echt geïntegreerd ben in de Nederlandse Joodse gemeenschap hier doordat ik voornamelijk in contact ben gekomen met expats en internationale studenten bij Chabad on Campus. Er waren ook Nederlandse studenten aanwezig hoor, maar niet zo veel als de internationals en het zou leuk zijn om in de toekomst meer lokale Joden te ontmoeten.

Je zei dat je in een Chabad-gemeenschap in New Jersey bent opgegroeid, welke rol speelde het jodendom in jouw jeugd?

Tot mijn bat mitswa leeftijd ging ik naar een Yeshiva en we hielden thuis strikt koosjer, dus ik had in dat opzicht een zeer traditionele opvoeding. Mijn gemeenschap was voornamelijk modern-orthodox voor mijn gevoel en iedereen hield sjabbes, maar wij woonden wat verder weg en hadden onze eigen manier van doen. We gingen echter wel elke zaterdag naar sjoel en vaak bracht ik de weekenden door bij vrienden thuis, waar ik dan sjabbes hield. Met andere woorden, hoewel we rond een orthodoxe gemeenschap woonden, leefden we een beetje een andere levensstijl, maar desondanks speelde het Jodendom een zeer belangrijke rol in ons leven.

Chabad

Toen ik mijn yeshiva verliet voor de openbare middelbare school verloor ik enigszins mijn betrokkenheid bij het jodendom. Het jodendom was alles wat ik van jongs af aan kende, mijn hele wereld draaide eromheen en ik wist niet eens wat het betekende om geen Joods leven te leiden. Ik paste me langzaam aan en raakte comfortabel in deze nieuwe wereld, wat helaas betekende dat ik een stukje van mijn religiositeit achter me moest laten. Het is geen periode in mijn leven waar ik spijt van heb, omdat mijn teruggang in religieuze betrokkenheid gedurende een paar jaar me deed inzien hoe diep geworteld die is in mijn identiteit en hoeveel ik erom geef.

Toen mijn broer besloot in Nederland te gaan studeren terwijl ik nog op de middelbare school zat, raakte hij betrokken bij Chabad on Campus van Yanki en Esty. Ik denk dat dit ook een weerspiegeling is van de impact die het jodendom had op zijn identiteit en hoe hij het verbond met gevoelens van thuis en gezelligheid. Hij – en zijn ervaring – was een belangrijke reden dat ik uiteindelijk de keuze maakte om naar Amsterdam te verhuizen.

Waren er naast je broer die hier al studeerde nog andere redenen waarom je voor een stage in Amsterdam koos?

Ik studeerde aan een zeer traditionele Amerikaanse universiteit voor mijn bachelordiploma en anders dan hier duren bachelors in de Verenigde Staten vier jaar in plaats van drie jaar. Ik wilde iets anders proberen en uit mijn comfortzone stappen. Ik kwam aanvankelijk naar Nederland om bij VanMoof te werken, maar nadat COVID toesloeg besloot ik een masteropleiding te proberen omdat ik zo van Amsterdam hield en mijn ‘reis’ hier wilde voortzetten.

Via mijn vaders kant ben ik Nederlandse en ik bracht al mijn zomers in Nederland door om mijn familie te bezoeken en door het hele land te reizen. Mijn keuze om naar Nederland te komen was dus gebaseerd op het in contact komen met mijn wortels, om hier dicht bij mijn Nederlandse familie te zijn en om gebruik te maken van de mogelijkheid om een gaaf avontuur te beleven.

Het leven in Amsterdam is fantastisch en ik geniet er enorm van, daarom ben ik ook uitermate tevreden met mijn beslissing drie jaar geleden om naar Nederland te verhuizen. Het wonen in zo een multiculturele stad gaf mij de kans om veel nieuwe mensen met de meest uiteenlopende achtergronden te ontmoeten.

In mijn eentje naar het buitenland verhuizen gaf me de kans om mijn (Joodse) identiteit zelf te verkennen en niet alleen omdat die me vanaf mijn geboorte was opgelegd. Het ontmoeten van nieuwe mensen speelde hierin een enorme rol doordat ik het leren over verschillende gebruiken die Joden over de hele wereld hebben en verschillende culturele perspectieven erg interessant vond. Hoewel we allemaal onze verschillen hebben is het jodendom echt de gemeenschappelijke deler die een kamer vol vreemden op natuurlijke wijze bij elkaar kan brengen.

Mijn ervaringen hebben mij doen beseffen hoe belangrijk het jodendom voor mij is, veel meer dan ik van tevoren had verwacht. Het is geruststellend om te weten dat ik overal ter wereld een Chabad-huis kan bezoeken en gelijkgestemde mensen kan vinden die mij met open armen zullen ontvangen.

Want to learn more about our community? Lees dan onze andere Spotlights!

Jonathan

Andere blogs

Oprichting Nederlands-Joods Studenten Overleg

Jonge Joodse gemeenschap viert Poeriem op Amsterdamse Zuidas, ondanks oorlogsbezorgdheden

Afgelopen weekend kwamen zo’n 250 jonge Joodse studenten en young professionals samen op de Amsterdamse Zuidas om Poeriem te vieren, ondanks toenemende zorgen over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten en de onzekerheid over gijzelaars.

Spotlight: Elize – #40

Ik ben Elize, geboren in Amersfoort, Woon in Ede en studeer nu in Wageningen en ben behalve student ook betrokken bij de Joodse Jeugdorganisatie Tikwateenoe.